Keso

Gör egen keso till bland annat receptet på goda gifflar.

Keso
Skriv ut recept
Detta kesorecept räcker till exempelvis både receptet för goda gifflar och lite mer.
Passiv tid
30-45 + 30 minuter
Passiv tid
30-45 + 30 minuter
Keso
Skriv ut recept
Detta kesorecept räcker till exempelvis både receptet för goda gifflar och lite mer.
Passiv tid
30-45 + 30 minuter
Passiv tid
30-45 + 30 minuter
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Värm långsamt upp mjölken till 37 grader (lite varmare än ljummet).
  2. Ta av grytan från plattan och vispa ner ostlöpen. Det är viktigt att vispa ordentligt.
  3. Täck över grytan med en handduk, och låt stå i rumstemperatur mellan 30-45 min.
  4. Vispa kraftigt i den stelnande massan så att den separerar. Låt stå ytterligare 30 min.
  5. Sila bort vasslen (den tunna vätskan) från ostmassan. Man kan använda ett durkslag. Krama ur ostmassan, så du får ut ytterligare vassle.
  6. Ta undan ca 1 dl keso som du skall använda till gifflarna.
  7. Resten av ostmassan blandar man med grädde och lite salt.
  8. Keson kan du sedan smaksätta ytterligare om du vill. T ex gräslök, några skivade jordgubbar eller någon annan favorit.
Dela det här receptet